En skeiv by, en bedre by for alle

I anledning Tromsø Arctic Pride var jeg tidligere denne uka på et møte om kommunens arbeid med ny handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold. Her er (lett omskrevet) noe av det jeg sa på det møtet:

SV, Arbeiderpartiet og Rødt har vedtatt at vi skal ha en ny handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold fordi vi mener at det er viktig å ha fokus på forholdene for LHBT-befolkninga (lesbiske, homofile, biseksuelle og transer) i byen vår, og fordi vi vil at Tromsø skal være en skeiv by. Hva betyr det?

Å være en skeiv by et handler for det første om frihet og aksept av alle Tromsøværinger, uansett fil eller kjønnsuttrykk. En skeiv by vil være en bedre by å bo i og vokse opp i for alle Tromsøværinger, men er likevel aller viktigst for LHBT-befolkninga. Det er fortsatt alt for mange som opplever mobbing, trakassering og diskriminering på bakgrunn av hvem de er eller hvem de elsker. Sånn skal det ikke være.

For det andre handler en skeiv by om å fjerne de alt for trange kjønnsboksene som vi lever i. At vi skal lære ungene våre å tenke bredere, om seg selv og andre. Derfor er en viktig bærebjelke i planen som er lagt frem at det skal drives kompetansearbeid i barnehage og skole. De voksne som jobber med ungene og ungdommene våre må få kunnskap, slik at de ikke ubevisst viderefører fordommer og bokstenking, selv når de mener godt. Det skal ikke være sånn at homofile foreldre selv må lære opp personellet i barnehagen i hva det vil si å ha to mammaer eller to pappaer. Barnehagene og skolene bør også ha bøker og annet materiell som speiler mange slags familier og mange slags måter å være gutter og jenter på. De bøkene finnes – man må bare huske på å skaffe dem!

For det tredje Vi vet at det historisk er en klar sammenheng mellom homohat, rasisme, antisemittisme og kvinneundertrykking. Nå ser vi at de samme koblingene fører til at nynazister marsjerer i norske gater under slagord om å ”knuse homolobbyen”. Deter mørkt. Og nettopp i dette mørket er det utrolig viktig med solidaritet og samhold i møte med hatet. Arctic Pride sprer regnbueflagg i byen vår i inngangen til mørketida. Det er stort, og det er viktig, for oss alle.

Gratulerer med Pride!

Advertisements

One thought on “En skeiv by, en bedre by for alle

  1. Pingback: Homofrydprisen 2017 - Glad i Tromsø

Kommentarer?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s